Jak může zdravá strava podporovat krásný vzhled vlasů, nehtů či pokožky, jak zdravě usilovat o ideální postavu a jak se nenechat nachytat reklamou.

 

Jaké máme vlasy, nehty a pleť, je dáno z velké části geneticky, ale i to, co jsme zdědili, si můžeme pokazit, nebo naopak vylepšit. Například svými stravovacími zvyklostmi. Skladba jídelníčku nemá vliv jen na celkové zdraví. Dlouhodobé nedostatky ve výživě se nepříznivě odrážejí i na stavu vlasů, nehtů, pleti. Některé vnější příznaky jsou typické pro nedostatek konkrétních živin.

 

Co si žádají vlasy

slecna2Třepí se vám vlasy hodně? Kromě nesprávné péče o ně může být příčinou nedostatek vitaminu A a beta karotenu. Pro zdravý vzhled vlasů jsou důležité také vitamin E  a zinek.

Zvýšená lomivost, suchost, změna barvy nebo vypadávání vlasů jsou typické pro hladovění, kdy příčinou není jen nedostatečný příjem celkové energie, ale především bílkovin. Velmi vážný nedostatek živin se může projevit dokonce plešatěním. Vlasy ale více vypadávají také například při hormonální nerovnováze. Pro stavbu vlasu je nezbytný i křemík  a biotin.

V reklamě se často setkáme s přípravky na vlasy, které obsahují vitaminy a jiné živiny pro výživu vlasů. Je potřeba si uvědomit, že vlas sám o sobě je neživá tkáň, a šampon nebo balzám, který působí nanejvýš pár minut, mu žádnou chybějící výživu dodat bohužel nemůže. Trochu jiné je to u přípravků, které jsou určené k výživě vlasového váčku nebo prokrvení pokožky (například pro snížení vypadávání vlasů) – i tady ale velmi záleží na druhu přípravku a příčině potíží, takže je na místě poradit se s odborníkem a neřídit se jen reklamním tvrzením. Potravinové doplňky pro krásné vlasy, které se užívají vnitřně, mohou mít určitý účinek, jejich využitelnost v těle je ale obvykle nižší, než pokud stejné živiny přijímáte přirozeně stravou.

 

Výživa pro pěkné nehty

Nedostatek zinku, křemíku, biotinu, kyseliny pantothenové i bílkovin se projeví špatným vzhledem a lomivostí nehtů. Bílé skvrny na nehtech mohou být příznakem nedostatku zinku a vitaminů B komplexu (více B vitaminů obsahují mléko, játra, maso, vejce). Změny vzhledu nehtů mohou být ale způsobeny také například pravidelným předávkováním selenem. Pravděpodobnost předávkování přirozenou cestou z potravy je nepravděpodobná, spíše hrozí při nesprávném dávkování potravinových doplňků.

Co se týká přípravků na podporu zdraví a krásného vzhledu nehtů, platí v podstatě totéž, co jsme si řekli o produktech péče o vlasy. Kosmetické přípravky s vitaminy (laky, oleje apod.) mohou vylepšit okamžitý vzhled nehtu, trvale vylepšit jeho stav však nedokáží.

 

Zdravá pleť

Pro krásnou pleť jsou důležité vitamin AC, B komplex a zinek. Proti zánětlivým procesům příznivě působí omega3 mastné kyseliny. Pleti prospívá i dostatečný příjem vhodných tekutin. Za příčinu mastné pleti a akné se často mylně považuje vyšší množství tuku, ostrých jídel nebo čokolády ve stravě. Tyto problémy, stejně jako zvýšená mastnota vlasů, jsou však způsobeny hlavně hormonálními vlivy.

 

Jak porazit celulitidu

Celulitida neboli „pomerančová kůže“ trápí většinu dívek a žen bez ohledu na výšku, váhu nebo typ postavy. Není způsobena nadváhou, i když se s rostoucí nadváhou obvykle zhoršuje. Pomerančová kůže je způsobena hromaděním tukových buněk v podkoží, následným zhoršením zásobení kůže krví a odtoku tekutin z tkáně. Díky tomu také dochází k poškození vaziva a snížení pružnosti tkáně. Problémové oblasti jsou hlavně stehna, zadek a břicho. Muži to mají díky jinému uspořádání vaziva snadnější, přesto ani jim se celulitida nevyhýbá. Rizikové období je pro ně stejně jako u dívek dospívání.

Boj s celulitidou je náročný a musí být dlouhodobý, abychom dosáhli výsledků. Na trhu je sice k dostání mnoho kosmetických přípravků a potravinových doplňků proti celulitidě, ty mohou však nanejvýš podpořit účinek výživových a pohybových opatření. Základem je zdravý jídelníček a pitný režim, vhodná pohybová aktivita a také podpora prokrvení a odtoku tekutin z postižené oblasti (masážemi, lymfodrenážemi).

Pokud se chcete vypořádat s pomerančovou kůží, je potřeba vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků. Z tuků vynechte máslo a sádlo, na pečivo si raději namažte třeba tvarohové pomazánky. Omezte i používání margarínu ve studené kuchyni a olejů při tepelné úpravě jídla. Ideální je naopak přidávat do salátů či hotových jídel trochu kvalitního oleje (například olivového či slunečnicového), nejlépe lisovaného za studena. Dopřejte tělu dostatek ovoce a zeleniny, hlavně v čerstvém stavu, dále ryby a mořské živočichy, celozrnné obilniny, semínka a ořechy, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.  Omezte používání soli a pití kávy, také alkohol je nepřítelem hladké pokožky. Naopak pijte alespoň 2,5-3 litry neslazených tekutin denně (bylinné, zelené a ovocné čaje, vodu s nízkým obsahem sodíku, v malém množství střídejte i minerálky).

Z pohybových aktivit je nejúčinnější kombinace vytrvalostních sportů a tvarovacích cviků. U vytrvalostních cviků není nutný maximální výkon, mnohem lepších výsledků dosáhnete mírnější, ale dlouhodobou a pravidelnou zátěží (jak si orientačně spočítat vhodnou intenzitu pohybové aktivity čtěte zde) . Ideální je, zařadit vytrvalostní cvičení alespoň dvakrát týdně po dobu minimálně 30 minut. Pokud k tomu přidáte denně několik tvarovacích cviků na problémové partie, máte proti celulitidě velkou šanci. Lépe je cvičit třeba i jen 10 minut denně než vůbec.

Příznivé účinky má i pravidelné masírování postižené oblasti. Účinná masáž by měla trvat alespoň 10 minut. Může být ruční nebo přístrojová, na stehnech směrem od kolen do třísel, ze zadečku směrem přes boky dopředu a do třísel. Použití kosmetických prostředků není rozhodující, důležitá je spíše pravidelnost a správná technika masáže.

 

Ideální postava a zdraví

Pod pojmem „ideální postava“ nebo „ideální váha“ si každý člověk představuje něco jiného. Jak tedy zjistit ideální stav? Chcete-li poznat, jak správně hodnotit tělesnou hmotnost a celkový výživový stav, čtěte zde.  Pokud se vás opravdu problém nadváhy nebo obezity týká, jedinou správnou cestou je ozdravění jídelníčku a správný pohybový režim. Více o zdravém a trvale udržitelném hubnutí se dozvíte zde.

Za ideální můžeme považovat takovou tělesnou hmotnost a takový stav výživy, který je spojen s nejnižšími zdravotními riziky. Zvýšená rizika nejsou zdaleka spojena jen s nadváhou nebo obezitou – dokonce ještě vážnější zdravotní komplikace může způsobit podváha. Ve snaze o dosažení krásné postavy se mnoho dívek, ale i chlapců, uchyluje k extrémním stravovacím návykům, které mohou přejít až v poruchy příjmu potravy.

 

Jak má vypadat zdravý a vyvážený jídelníček?

Klikněte zde.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Rozumnehubnuti.cz
Keller, U., Meier, R., Bertolli, S.: Klinická výživa, 1.vydání, Praha, Scientia medica, 1993, 240s.
Kleinwächterová, H, Brázdová, Z.: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování, 2. vydání, Brno, IPVZ, 102s.
Whitney, E.N., Cataldo, C.B., Rolfes, S.R.: Understanding Normal and Clinical Nutrition, 6th edition, Wadsworth, 2002, 875s.