Další díl seriálu o moderních pověstech, pověrách a mýtech, spojených s výživou a potravinami.

 
 
povery_-_mys1. Pověry spojené s hubnutím

Kolem hubnutí se šíří spousta pověr a nesmyslů. Zde jsou jen některé z nich.

Když potřebuji zhubnout, musím vynechat tuky.

Je pravda, že pokud potřebujete snížit svou tělesnou hmotnost, není možné to s příjmem tuků v jídelníčku přehánět. Vynechat tuky úplně, je ale nesprávné, protože tuky mají pro naše zdraví svůj význam – jsou zdrojem nezbytných mastných kyselin, umožňují vstřebávání vitaminů A, E, D, K a podobně. Navíc přítomnost tuku v potravě snižuje její glykemický index. Pokud jíte stravu téměř bez tuku, ale naopak založenou na sacharidových potravinách, počítejte s tím, že budete mít častěji hlad a nakonec toho sníte daleko více. Navíc si tělo dokáže přebytek sacharidů snadno přeměnit na tuk. Z tuků bychom měli správně přijmout asi 25- 30 % celkové energie.

Pozorně si všímejte i složení potravin – potraviny s velmi nízkým obsahem tuku („light“ potraviny) mají často podobnou energetickou hodnotu jako jejich tučnější alternativy, například díky vyššímu obsahu cukrů – ať už jednoduchých nebo škrobů.

Při redukční dietě nesmím jíst pečivo ani přílohy.

Jakékoli zjednodušené zákazy při redukčním režimu jsou zavádějící. O správnou tělesnou hmotnost není vhodné usilovat „redukční dietou“ – spíše je potřeba osvojit si celkově zásady zdravého životního stylu – jíst pestře, vyváženě a v přiměřeném množství, a také se dostatečně pohybovat. Správných zásad je potřeba se držet dlouhodobě, nejen do doby, než ručička váhy dosáhne vytouženého cíle. Pečivo i přílohy do zdravého jídelníčku rozhodně patří – jsou zdrojem složitých sacharidů, vlákniny, minerálních látek a podobně. Přednost bychom měli dávat pečivu celozrnnému (i když jeho energetická hodnota bývá stejná nebo i vyšší než u pečiva bílého), alespoň občas vyzkoušet neloupanou rýži nebo celozrnné těstoviny a podobně. Jedno malé zjednodušení ale můžete při snižování nadváhy vyzkoušet – přesunout větší část denního příjmu sacharidů do první půlky dne.

Když budu jíst hodně málo, snadno zhubnu a už nepřiberu.

Tato pověra je velmi nebezpečná. Nízký příjem energie není řešením! Nízkoenergetické diety nedokážou poskytnout tělu všechny nezbytné živiny, většinou postrádají dostatek bílkovin, vitaminů i minerálních látek. Výsledkem může být krátkodobé zhubnutí – ale nejde jen o ztrátu tělesného tuku, ale v počátcích zejména vody a později především aktivní tělesné hmoty – svalů a v horším případě i hmoty orgánů. Dlouhodobě udržitelná taková dieta není a při návratu k běžnému režimu jde váha opět nahoru – tentokrát ale spíše v tukových zásobách než svalech. Po několika takových jo-jo efektech jsme na tom hůř než na začátku. Dlouhodobému nízkému příjmu energie se tělo také dokáže přizpůsobit tím, že zpomalí celkovou látkovou přeměnu. K dalšímu hubnutí pak nedochází ani při velmi nízkém příjmu energie.

Je jedno, jestli používám máslo nebo margarín, po obojím se tloustne stejně.

Kdepak! Záleží na tom, jaký je obsah tuku v konkrétním výrobku. Ani všechna másla nemají stejný obsah tuku a tedy stejnou energetickou hodnotu. Některé margaríny mívají oproti máslu obsah tuku nižší, třeba i jen 25 %, neobsahují cholesterol a zastoupení jednotlivých mastných kyselin je pro zdraví výhodnější.

Chcete se dozvědět, jak je možné opravdu zdravě docílit správné tělesné hmotnosti? Čtěte zde.

 

2. Je libo krysí páreček nebo švábový rohlíček?

Určitě už jste slyšeli o tom, jak známý vašeho známého našel v salámu mrtvou myš, švába v rohlíku nebo jinou pochoutku. Nebo o znechuceném brigádníkovi v továrně na výrobu uzenin, který už si nikdy v životě nedá párky, protože jsou v nich běžně semleté krysy, které spadnou do mlecího stroje nebo tam nalezou přes noc, kdy stroje nejsou v provozu. Takových historek existuje spousta po celém světě a řadíme je mezi moderní pověsti. Potravina, která obsahuje nevítanou přísadu, patří obvykle k běžně konzumovaným (pečivo, salámy a jiné uzeniny, limonády – nejčastěji coca-cola, pivo, mléko a další). Nejčastějším odpudivým objevem jsou krysy, myši, švábi a jiný hmyz, nedopalky cigaret nebo střepy. Velmi často se podle pověsti myš nebo krysa najde v láhvi od nealkolického nápoje. Při reklamaci se často znechucený zákazník dozví, že je to běžná věc a na obsah švábů či krysího masa v potravině jsou dokonce stanované limity! Při soudním sporu s výrobcem pak podle pověsti šťastní nálezci často vysoudí obrovské odškodné (samozřejmě v USA). Zdání pravdivosti dodávají takovým historkám i média, která čas od času vezmou tématem děsivého obsahu potravin zavděk.

Pověry o nechutném obsahu potravin vycházejí z podvědomého strachu z neznámého, z anonymity potravin, které běžně jíme. Výrobce známe jen z etikety, potravinářské provozy jsou obrovské a chrlí denně velká množství výrobků – to může v některých konzumentech vzbudit pocit, že není možné skutečně si ohlídat, kdo a co do potravin přidal. Samozřejmě je možné, že se velmi výjimečně může něco podobného stát, protože zde, jako i v jiných  činnostech, hraje roli lidský faktor. Určitě to ale není běžná praxe, které bychom se měli bát. Potraviny, které se v ČR (stejně tak i v celé EU) vyrábějí, procházejí celým systémem kontrol, které zajišťují jejich bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Potraviny jsou kontrolovány mnohokrát během celého procesu výroby – kontroluje se kvalita i zdravotní nezávadnost jednotlivých vstupních surovin i výchozí potraviny,  dodržování hygienických podmínek výroby, dodržení všech zásad při balení, označování, přepravě, skladování i prodeji potravin.

 

3. Pijte při jídle teplou vodu, nedostanete infarkt!

Další roztomile naivní fáma šířená pomocí e-mailu. Podle ní můžete zabránit ukládání tuku na střevní a cévní stěně tím, že budete při jídle pít jen teplé nápoje, nikdy studené. Chladný nápoj totiž údajně způsobí ztuhnutí snědeného tuku v žaludku. Ztuhlý tuk se vstřebá ve střevě daleko rychleji, než ostatní části potravy, usadí se na stěně střeva a způsobuje rakovinu, artritidu (zánět kloubů) a infarkt. Samozřejmě, že nic z toho není pravda. Teplota tuku v potravině, ani teplota vypitých tekutin nejsou rozhodující. Obojí získá rychle tělesnou teplotu.

 

4. Nejezte bonbony Mentos, když pijete Coca-Colu!

Proč? Protože vás to zabije! Vážně, minulý týden zemřel chlapec v Brazílii, když jedl mentos a pak se napil coly. A před ním spousta dalších… Příčinou úmrtí je prý chemická reakce mezi bonbony a colou. K varovnému e-mailu je navíc přiložené video s vybuchující lahví coly po vhození tohoto druhu bonbonů.

Ve skutečnosti ale není čeho se bát. Tato fáma patří mezi nejčastější poplašné zprávy, šířené řetězovými e-maily (tzv. "hoaxy").

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

Dostálová J. Pověry a mýty o tucích. FZV.
HOAX – stránky o internetem šířených poplašných zprávách.
Janeček, P.: Černá sanitka a jiné děsivé příběhy, 1. vydání, Praha, nakladatelství PLOT, 2006, 367 s.
Janeček, P.: Černá sanitka: Druhá žeň, 1. vydání, Praha, nakladatelství PLOT, 2007, 335 s.
Suchánek P.
Mýty a pověry kolem výživy.